aneska's blog

aneska's blog

torstai 7. toukokuuta 2015

Kevään viimeisiä viedään

OSCE oli ja meni. Suurella osalla meni vähintään yksi hylätyksi. Rasti ei ollut kuitenkaan mikään tietty rasti, vaan vaihteli. Tää on ilmeisesti ihan perinteistä, sillä kiireaikataulussa kun koittaa nopeaa vastata/tehdä oikein, niin helposti tulee virheitä. Uusinta näistä on kahden viikon päästä tentistä, eli huomenna, joten no worries.



Minulla meni 2 rastia hylätyksi: endodontia ja kariologia. Kariologian rasti oli kokeen loppupuolella. Se oli oikeastaan aika helppo: mitä teet ennen kuin laitat paikkamateriaalia kaviteettiin. Eli etsaat ja sidostat. Rastilla oli paljon tekstiä ohjeena sekä valmistajan ohjeet itse-etsaavalle sidosaineelle. Mietin vain, että ei mulla riitä millään aika lukea tuota kaikkea tekstiä ja luin vaan valmistajan ohjeen. Ihmettelin, kun ohjeessa ei sanottu mitään etsaamisen tarpeellisuudesta, vaikka olin itse aina itse-etsaavankin sidosaineen kanssa käyttänyt fosforihappo-etsausta. Ajattelin, että testataanko tässä nyt, miten luetaan ohjeita ja sanoin kyllä opettajalle suoraan, että en ymmärrä mitä tässä nyt haetaan. En sitten käyttänyt etsausta ollenkaan ja siitähän se rasti pomppasi tottakai! :D

Endodontian rastilla oli kuva hampaasta, jossa oli fisteli. Lisäksi alkutiedoissa oli, että potilas on kolauttanut pari vuotta sitten hampaansa. Tähän piti valita oikeat välineet, miten sitä tutkitaan ja kertoa samalla, miten tutkii. Lisäksi piti kertoa diagnoosi. Tämä hiukan hämäsi, koska periaatteessa diagnoosin voi sanoa vasta tutkimisen jälkeen. Lisäksi homma kaatu siihen, että oon aina etsinyt tilanteeseen sopivan diagnoosin Efficasta, enkä varsinaisesti opetellut niitä ulkoa. Tietenkin tuollaiset suhteellisen yleiset diagnoosit tulisi osata ulkoa. Tässä rastissa diagnoosina oli siis periapikaalinen parodontiitti.

Ortossa oli niskavetopotilaalta irronnut rengas ja piti sementoida uusi oikean kokoinen rengas oikein päin fantom-pään suuhun. Protetiikassa piti ehdottaa lohjenneeseen hampaaseen 3 eri restaurointivaihtoehtoa. Radiologiassa piti tyypillisesti lausua bitewing-kuvat. Sosiaalihammaslääketieteessä kirjotettiin paperille käyntirivi ja mitä tehtiin - toimenpidekoodeja ei tietenkään pitänyt muistaa ulkoa. Kirurgiassa kirjoitettiin paperireseptillä antibioottiprofylaksia endokardiittipotilaalle hampaan poistoon. Parodontiassa piti antaa potilaalle tupakkavalistusta käypä hoito -suosituksen mukaisesti. Pedodontiassa kerrotiin fluorisuosituksista eri ikäisillä lapsilla. Limakalvorastilla piti hoksata, mistä johtuu voimakas hiivasieni-infektio suussa terveellä ihmisellä, jolla ei ole proteeseja ja kertoa tähän 3 mahdollista syytä tähän. Hygieniarastilla piti pyyhkiä röntgenboxi kuvan oton jälkeen ja ensiapurastilla taas oli elvytystilanne.


Oscen jälkeen nollattiin vappujuhlinnan alottavissa markkareissa, eli Markuksen päivän bileissä. Markkareita juhlitaan Markku Larnaksen kunniaksi, joka on Oulun hammaslääketieteen laitoksen perustaja. Hampaan ja lääkiksen opiskelijoiden lisäksi hampaan kliinisiä ja yliopisto-opettajia ja hoitajia osallistui myös mukaan juhlintaan :)



Eilen tuli tulokset kevään viimeisestä kirjallisesta tentistä, joka meni onneksi läpi. Eli nyt on tuon OSCE:n parin rastin lisäksi vielä muutama paikkaussuorite ja juuritäyte klinikassa tekemättä, niin on kaikki kuntalupaan vaadittava täynnä.

2 kommenttia:

  1. Hei nätti blogi! Tsemppiä loppukevääseen! Jos sulla on tuttuja/kavereita hakemassa lääkikseen, niin tässä hauska video, mitä voi jakaa (; https://www.youtube.com/watch?v=YAmrUCiRkQY

    VastaaPoista