aneska's blog

aneska's blog

perjantai 15. toukokuuta 2015

Kruunu- ja siltaprotetiikan fantom-harjoitustyöt

Meillä oli kolmantena vuotena kruunu- ja siltaprotetiikan kurssi, johon liittyi myös fantom-harjoittelua. Protetiikassa korvataan menetettyä hammas- tai tukikudosta suun ulkopuolella valmistetulla materiaalilla. Tavoitteena on pääasiassa purennan toiminnan ja terveyden ylläpito sekä estetiikka.

Kruunu- ja siltaprotetiikan kontraindikaatioita ovat korkea kariesaktiivisuus, huono suuhygienia, purennan destruktio ja parodontiumin huono kunto. Lisäksi kiinteää protetiikkaa ei voida toteuttaa, jos hammasmateriaalia on liian vähän.

Hampaan näkyvää osaa kutsutaan kruunuksi. Yleensä kruunuosa päättyy kiille-sementtirajaan, joka sijaitsee hieman ienrajan alapuolella. Kun hammas kruunutetaan, peitetään sen kliininen kruunu niin kutsutulla kruunulla, joka sementoidaan lopullisesti kiinni. Kruunuja voi olla eri materiaaleja ja tilanteen mukaan valitaan parhaiten sopiva. Metallokeraamisissa kruunuissa kruunun sisäosa on metallia (esim. kultaa tai titaania) ja sitä peittää posliinikerros. Keraamisessa kruunussa taas on vahva keraaminen runko, jonka päällä posliinia. On myös mahdollista tehdä pelkästään kullasta valmistettu kruunu. Yleensä omasta hampaasta hiotaan pilari siihen kiinnitettävälle kruunulle. Pilari hiotaan eri tavalla riippuen minkä materiaalin kruunu siihen kiinnitetään. Kruunu voi olla myös nastallinen, jos hammasmateriaalia on liian vähän jäljellä kruunun pilariksi. Tällöin tuki otetaan juurikanavasta ja hammas täytyy olla juurihoidettu.

Silta voidaan valmistaa korvaamaan puuttuvaa hammasta. Tällöin silta kiinnitetään viereisiin tukihampaisiin, kun niille on ensin tehty pilarihionta. Sillan materiaaleja voivat olla metallokeramia tai keramia, jonka päällä on posliinia. Silta voi olla myös pintakiinnitteinen, jolloin viereisiä hampaita ei tarvitse hioa. Esimerkiksi, jos viereisissä hampaissa ei ole minkäänlaisia vaurioita, eli ne ovat intaktit, niin saatetaan mieluummin käyttää kevytsiltaa, kuten kuitusilta, joka kiinnitetään hampaiden pinnoille. Taka-alueella kuitusilta vaatii kuitenkin hieman hammaskudoksen hiomista, jotta se saadaan paremmin kiinnittymään hampaaseen. Toisaalta on tutkimustulosta, että kevytsillat eivät olisi niin kestäviä pidemmässä juoksussa kuin sementoidut metallokeraamiset tai keraamiset sillat.  

Kruunujen ja siltojen lisäksi voidaan valmistaa myös muunlaisia suun ulkopuolisia täytteitä, kuten inlay- ja onlay-täytteitä sekä laminaatteja.

Hammaslaminaatit tarkoittavat hampaan bukkaalipuolen pintaan tehdyt ohuet keraamiset kuoret. Hampaan pintaa hiotaan bukkaalisesti n. 1mm ja hampaan kärjestä n. 1,5-2mm. Laminaattien avulla voidaan parantaa hampaiden esteettisyyttä tai kun hammas on voimakkaasti kulunut tai paikattu. Laminaatteja voidaan käyttää etualueella, jos koetaan että koko hampaan kruunutukselle ei ole välttämättä tarvetta.

Fantom-harjoitustöitä

Tosiaan fantomissa harjoiteltiin siltapilareiden hiontaa, kruunujen hiontaa ja laminaattien hiontaa. Hionnat oli tietty erityyppisiä riippuen mitä materiaalia hampaisiin oli tarkoitus sementoida.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti