aneska's blog

aneska's blog

tiistai 10. maaliskuuta 2015

Juurihoidon harjoittelusta

Kolmantena opiskeluvuotena harjoiteltiin marras-joulukuussa juurihoidon tekemistä. Meille jaettiin kipsiblokkiin kipsattuja oikeita hampaita, joilla pystyi harjoittelemaan. Harjoiteltiin tosiaan juurihoidon tekemistä käsin, vaikka nykyäänhän sitä tehdään enemmän koneellisesti. Vasta käsin tehdyn juurihoidon jälkeen saa harjoitella koneellista juurihoitoa.

Miksi joudutaan tekemään juurihoitoa?
Yleisin syy hampaan juurihoitoon on se, että hammas on tulehtunut tai nekrotisoitunut. Tulehdus voi johtua esimerkiksi siitä, että karies ulottuu hammasytimeen saakka tai hammas voi olla osittain frakturoitunut. Joskus tulehtunut hammas ei oireile lainkaan, mutta toisinaan se voi oireilla kovastikkin. Oireet eivät usein suoraan korreloi tulehduksen vakavuuteen. Kuitenkin, jos hammas kipuilee useamman minuutin yhtäjaksoisesti, häiritsee yöunta tai reagoi voimakkaasti kuumalle/kylmälle, niin on todennäköistä, että hammasydin on vaurioitunut palautumattomasti. Hampaasta voidaan ottaa röntgenkuvan, josta voidaan havaita mahdollisia tulehdusmerkkejä. Kuitenkaan aina röntgenkuvastakaan ei voida havaita tulehdusta. Jos hammas on päässyt pahasti tulehtumaan, niin hammas ei välttämättä puudu helposti. 

Kun juurihoito aloitetaan, tulee hammas puuduttaa riittävän hyvin. Aluksi porataan hammas auki riittävän laajasti, niin, että nähdään hammasytimen pohja ja kanavien suut.

Tässä yhden hampaan cavumin avaus (ei ehkä vielä ihan riittävä :))

Kun kanavat on löydetty ja ns. hampaan cavum avattu, pitää erityisesti huolehtia, että cavumiin ei pääse sylkeä, sillä syljessä on aina bakteereita. Siksi meitä opetetaan käyttämään kofferdamia.




Kofferdamin asettamisen ja sen desinfioinnin jälkeen kanavia aletaan preparoimaan juurihoitoneuloilla. On myös tärkeää samalla desinfioida kanavia riittävästi. Huuhteluaineena käytetään yleisesti natriumhypokloriittia. Preparoinnin päätteeksi voi huuhdella EDTA:lla, mutta ei sekaisin natriumhypokloriitin kanssa, sillä muutoin se aiheuttaa juurikanavan seinämän resorptiota. Fantomissa käytettiin natriumhypokloriitin sijaan harjoittelutilanteessa etanolia, sillä natriumhypokloriitti sillä esimerkiksi iholle joutuessaan se polttaa sitä.

Kanavien preparoinnin ideana on karkeasti sanottuna saada kaikki hampaan hermot ja verisuonet poistettua, koska tämä kudos on usein tulehtunutta. Preparointi aloitetaan pienillä avaajaneuloilla. Käytetään apuna Apex-mittaria (sähköistä mittalaitetta), joka kertoo kanavan pituuden. Laite mittaa virtapiirin vastusta, joka on juuren kärjen (foramen apikalen) kohdalla vakio. Kun kanavat on saatu mitattua apex-mittarilla tiettyyn pituuteen ja laajennettua vähintään 15-avaajaneulalla tässä pituudessa, on hyvä ottaa röntgenkuva, eli ns. neulakuva hampaasta, niin että 15-neulat ovat avatuissa kanavissa. Neulakuvasta voidaan vielä tarkistaa työmitta, jolla kanavaa preparoidaan. Tämän jälkeen Apex-mittaria apuna käyttäen laajennetaan kanavat tietyn laajuisiksi.

Kanavien preparointia

Kun kanavat on saatu laajennettua otetaan guttaperkkanastojen avulla kanavasta täyttönastakuvat. Eli guttaperkkanastat (täyttönastat) laitetaan kanaviin työmittaan saakka ja otetaan röntgenkuva. Röntgenkuvasta nähdään, ovatko guttaperkkanastat riittävän kokoiset täyttämään kanavan. Jos kuva näyttää hyvältä aletaan täyttämään kanavat guttaperkkanastojen ja tiivistysnastojen avulla. 



guttaperkkanastojen sovittelua

Kanavat tulee kuivata paperinastoilla ennen täyttöä. Guttaperkkanasta ja tiivistysnastat kastetaan desinfioinnin ja kuivamisen jälkeen sealerissa ennen kanavaan laittoa. Sealeri mahdollistaa täytteen tiiviyden yhdessä täyttönastojen kanssa paremmin kuin täyttönastat yksin. Ensin laitetaan guttaperkkanasta preparointipituuteen saakka kanvaan. Käytetään sormitäppäintä, jonka avulla tehdään tilaa tiivistysnastalle kanavaan ja laitetaan tiivistysnasta tähän kohti. Käytetään taas sormitäppäintä uudelle tiivistysnastalle. Tehdään tämän niin monta kertaa, jotta saadaan kanava tiiviiksi. Tämän jälkeen poltetaan guttaperkka- ja tiivistysnastat liekillä lämmitetyn ekskavaattorin kanssa kanavan suille saakka. Otetaan vielä tämän jälkeen röntgenkuva (täyttökuva), jotta voidaan tsekata, että onhan täyttö onnistunut. Lopuksi laitetaan cavit eristeeksi ja väliaikainen täyteaine. Lopullinen paikka tehdään seuraavalla käyntikerralla, kun juurikanavan täyte on riitävän kovettunut.


Juurikanavien lääkitsemiseen käytetään tilanteen mukaan CaOH:ta


Usein juurihoitoa ei saada suoritettua kuitenkaan yhdellä käyntikerralla. Etenkin, jos hammas kipuilee paljon ja on pahasti tulehtunut on parempi lääkitä hammas cavumin tai kanavien avauksen jälkeen. Pahaan tulehdukseen, joka kipuilee voimakkaasti, laitetaan usein duo- tai triotippoja. Muutoin käytetään kalsiumhydroksidia (CaOH), joka ruiskutetaan kanaviin.

Takahampaiden juurihoidot voivat olla hyvin aikaa vieviä, sillä näissä on usein monta juurikanavaa verrattuna etuhampaisiin. Tällöin juurihoito suoritetaan useammalla eri käyntikerralla. Käyntikertojen välissä kanavat lääkitään kalsiumhydroksidilla.

Fantomissa me harjoittelimme juurihoitoa useammalle hampaalle kipsiblokissa. Meillä oli myös mahdollisuus ottaa röngenkuvia hampaista. Aluksi juurihoito-, eli endoharjoituskerrat tuntuivat vaikeilta, mutta pikku hiljaa alkoi tajuamaan, miten homma etenee, kun pääsi sisälle juttuun :)

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen postaus. Toki hieman myös jännittävä. Minä nimittäin uskon, että juurihoito täytyisi minulle teettää. Kovasti vihloo ja paljon on kipuiluakin. Täytyykin varata aika hammaslääkärille.https://torinhammas.fi/

    VastaaPoista