aneska's blog

aneska's blog

maanantai 21. lokakuuta 2013

Syysloma


Syysloma alkoi jo oikeastaan virallisesti torstaina. Tänään vasta kuitenkin tuntuu lomalta, kun ei ollut herätyskelloa soimassa ennen seitsemää. Loma lähti kuitenkin aktiivisesti käyntiin, sillä perjantaina tuli käytyä PMMP:n jäähyväiskeikalla Teatrialla ja loppu viikonloppu meni Ylivieskassa, kun kävin moikkaamassa äitiä ja veljen perhettä. 

Koulua tässä on jo ehtinyt olla elokuusta lähtien. Kolmas opiskeluvuosi ja klinikka on osoittautunut melko raskaaksi, vaikkakin se oli jo etukäteen tiedossa. Koulupäivät ovat usein 8 tunnin mittaisia ja jatkuvasti tuntuu olevan pakollinen läsnäolo. Tietenkin positiivisena puolena on se, että nyt on päästy oikeastaan vasta kunnolla opiskelemaan hammaslääketiedettä, sillä 2 ensimmäistä vuotta preklinikassa käytiin samoja kursseja yleislääketieteen opiskelijoiden kanssa. Tykkäsin kyllä preklinikastakin, mutta paljon sielä piti kuitenkin oppia ns. ylimääräistä.

Nyt ollaan päästy sitten jo käytännönläheisempään opiskeluun käsiksi. Luentoja on ollut aikaisempaan verrattuna vähemmän. Tilalle on tullut Fantom-opetusta, eli ollaan harjoiteltu poraamista ja paikkailuja ns. simulaatiomalleilla, eli muovipäillä. Ensimmäinen oikea potilas tulee kuitenkin jo marraskuun loppupuolella ! Vähän jo jännittää.


Simulaatiopää. Tuttavallisemmin Kalle :)
Fantom-salissa näitä "muovipäitä" on about 50 kappaletta. Näitä ei kuitenkaan riitä omaa jokaiselle opiskelijalle, joten Fantomissa tehdäänkin parityötä.


 Tositoimissa fantomissa
 Fantomissa, kuten oikeidenkin potilaiden kanssa opetusterveyskeskuksessakin, tehdään aluksi paikkaukset ja porailut ym. tosiaan yhdessä parin kanssa. Tämä helpottaa kovasti, sillä parilta voi kysyä apua ja mielipidettä. Myös parin työskentelyä seuratessa oppii uutta.

Ensimmäinen kaviteetti ! :D
Hiukan liian isohan tuosta ensimmäisestä kaviteetista tuli, mutta koska kyseessä oli tosiaan ensimmäinen poraus, niin sain silti opettajalta suoritusmerkinnän. Tämän jälkeen on muutaman kerran pitänyt vaihtaa uusi hammas tilalle, kun ei ole oikein onnistunut, mutta virheistähän sitä oppii.


Kulmahampaan paikkaus ennen syyslomaa
Tosiaan viimeinen Fantom-työ ennen syysloman alkua oli kulmahampaan paikkaus, mikä onkin opettajien mukaan yksi vaativimmista paikkaustöistä kulmahampaan muodon vuoksi. Onnistuin tässä kuitenkin mielestäni ja oli kiva lähteä hyvillä mielin syyslomalle ! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti