aneska's blog

aneska's blog

perjantai 28. marraskuuta 2014

suukirurgian kurssi ja possufantom

Meillä oli eilen suukirurgian tentti, joka koostui suukirurgian, parodontaalikirurgian ja suukirurgiaan liittyvistä radiologian luennoista. Lukeminen ei sujunutkaan ihan aikataulujen mukaan, joten skippasin tuon vaikeimman ja aikaa vievimmän parodontaalikirurgian alueen lukemisen. Lisäksi tuli vähän kiire aamulla lähtiessä, kun en löytänyt lyijykynää, niin nappasin niitä lyhyitä IKEA-lyijykyniä pari mukaan. Kyllä oli fiksua, kun kyseessä oli 10 sivun (!!) esseetentti. Eli ei varmasti mennyt läpi, mutta sillä ei niin väliä. Haluan oikeasti ennemminkin osata nuo asiat, kun vetää säälillä juuri rimaa hipoen läpi. Kaikki lukeminen on kuitenkin uusintatenttiinkin valmistautumista ja ehkä tärkeempää: ammattiin valmistautumista. Hammaslääkärin ammattihan on jatkuvaa oppimista vielä valmistumisenkin jälkeenkin, mutta kuitenkin.

Meillä liitty tuohon suukirurgian kurssiin myös possufantom, eli yksi aamupäivä harjoiteltiin kirurgiaa possun päillä. Oli kyllä huippua ja oppi paljon paremmin, kun pääsi käytännössä tekemään.


2 puolikasta possupäätä




Yksi juttu mitä harjoiteltiin oli Rehrmannin plastia. Joskus, kun poistetaan yläleuasta hammas, voi tulla perforaatio, eli suuontelosta aukko poskionteloon, jos hampaan juuret ovat olleet hyvin lähellä poskiontelon pohjaa. Jos perforaatio on yli 3-4mm, suoritetaan potilaalle välittömästi Rehrmannin plastia aukon sulkemiseksi. Jos sulkemisen tekee myöhemmin, niin poskiontelo pitää huuhdella ensin monta kertaa, eli menee vaikeammaksi.

Tässä mun tekemä Rehrmannin plastia. Siinä näkyy parit ompeleet, joilla posken puoleinen läppä on vedetty ja joita en tainnu vielä olla solminu :)

Ideana Rehrmannin plastiassa on, että leikataan posken puolelta limakalvoa poistokuopan päälle, jotta saadaan aukko suljettua.  Posken puolen läppä ommellaan hiukan kitalaen puoleisen (palatinaalisen) läpän alle ja tehdään vielä tukiompeleita, joita kuvissa ei näy. Lisäksi possuilla on kaikki hampaat tallella, joten läppä vedettiin tässä tilanteessa hampaiden yli, koska vain harjoiteltiin.

Tässä Miian tekemässä Rehrmannin plastiassa näkee paremmin tekniikan idean.

Lisäksi opeteltiin, miten alaleuan viisauden hammas tulee leikkauksellisesti poistaa, eli mihin kohtiin saa tehdät viillot ja tukiviillot ja miten ommellaan.

Parodontaalisen kirurgian leikkauksista suoritettiin gingivoektomia, eli poistetaan ien ientaskujen pohjaa myötäillen. Tätä käytetään tietyissä tilanteissa, kun halutaan saada ns. jäännöstaskut pois ja lisätä ikenen kiinnitystasoa tai kliinisen hammaskruunun pidennyksen tarpeessa. Lisäksi harjoiteltiin viimeisen hampaan takimmaisen taskun leikkausta, eli Distal Wedge -leikkausta. Tämän avulla saadaan poistettua taskumuodostusta aiheuttava kudoskiila ja samalla saadaan tasku puhdistettua kunnolla hammaskivestä. Sitä myötä tasku saadaan madaltumaan. Joskus viisaudenhammas voi aiheuttaa taskumuodostuksen takimmaisen (seiskahampaan) taakse.

Oli kyllä mielenkiintoista ja kirurgia alkoi enemmän kiinnostamaan, vaikka oon ennen aina ajatellut, että se on vähiten mun juttu :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti