aneska's blog

aneska's blog

torstai 20. marraskuuta 2014

Puuduttaminen

Harjoteltiin kolmosvuonna puuduttamista. Tietenkin toisillamme! :D Meillä oli kolmen hengen pienryhmät ja yksi opettaja neuvoi kahta ryhmää yhtäaikaa. Yhteensä puudutuksia laitettiin seitsemän erilaista. Kaikkia puudutuksia ei ollut kenenkään pakko ottaa, mutta mun ryhmässä kaikille pistettiin kaikki.



Puudute laitetaan infiltroimalla ja/tai johtopuudutuksena. Infiltraatiopuudutuksen vaikutus on paikallinen ja sitä käytetään yleensä yläleuassa niin, että puudutetaan vain toimenpidealue. Johtopuudutuksessa puuduteaine ruiskutetaan tietyn hermon läheisyyteen. Esimerkiksi alaleuan johtopuudutuksen avulla voidaan puuduttaa koko alaleuan toinen puoli.

Johtopuudutuksessa joudutaan yleensä käyttämään pidempää neulaa, jotta puuduteaine tulee oikealle alueelle. Jos puuduteaine ei mene riittävän syvälle, saattaa se puuduttaa esimerkiksi alaleuan (n. alveolaris inferioris) tapauksessa nielun lihaksia, mikä voi tuntua epämiellyttävältä. Johtopuudutusta laitettaessa tulee aina aspiroida, jotta huomataan, jos neula on pistettä suoraan verisuoneen. Tämän vuoksi hammaslääketieteessä käytetään tietynlaisia ruiskuja, jotka helpottavat aspiraatiota.

Meillä käytettiin puuduteharkassa vain johtopuudutuksia, sillä infiltraatiopuudute on niihin verrattuna suhteellisen helppo pistää. 

Yläleuan johtopuudutukset:
Nervus Infraorbitalis: Puuduttaa nenän pielen, yläkulmahampaan ja poskipään.
Nervus Palatinus Major: Puuduttaa suulaen ja ylätakahampaista suulaen puolen.
Nervus Nasopalatinus: Puuduttaa yläetuhampaat.

Alaleuan johtopuudutukset:
Nervus Alveolaris Inferioris: Koko alaleuan toinen puoli puutuu.
Nervus Buccalis: Puuduttaa hyvin alatakahampaiden ikeniä posken puolelta.
Nervus Mentalis: Alaetualueen puudutus.
Nervus Lingualis: Puutuu usein aina samalla, kun puudutetaan Nervus Alveolaris Inferioris, koska haarautuu siitä. Toinen puoli kielestä on tämän vuoksi turtana.

Tässä kuvia vähän kuvia oppikirjoista noiden hermojen kulusta: 

Kuvassa näkyy N. Alveolaris Inferior, N. Mentalis, N. Infraorbitalis ja N. Lingualiksen haara.
(Kuva: Sobotta, Atlas of Human Anatomy)

Kuvassa näkyy N. Alveolaris Inferior, N. Mentalis, N. Lingualis, N. Buccalis, N. Palatinus Major ja N. Infraorbitalis. N. Nasopalatinus kulkisi yläetuhampaiden takana, mutta sitä ei näy kuvassa.
(Kuva: Sobotta, Atlas of Human Anatomy)

Tässä sitten samat hermot vielä englanniksi.
(Kuva: Gray's Anatomy for Students)

Vielä puuduttamisesta sen verran, että jos hammas on pahasti ehtinyt tulehtua, hammas ei puudu välttämättä puudu hyvin. Siksi voi joskus olla, että vaikka laittaisi maksimiannokset puuduteainetta, niin puudutevaikutus ei silti tehoa. Lisäksi puuduteaineita on monia ja tuleekin aina erikseen huomioida, mikä puuduteaine sopii millekin potilaalle.



Tosiaan, kuten kuvasta näkee suu oli melko puudutuksissa harkan jälkeen, kun yritin hymyillä normaalisti :D Tämän jälkeen sai luvan sitten puudutella omia potilaita.

ps. Youtubesta löytyy ihan hyviä opetusvideoita puuduttamiseen liittyen, kuten tämä:
Dental_Anesthesia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti