aneska's blog

aneska's blog

perjantai 17. tammikuuta 2014

Ortodontiset kipsimallit

Harjoiteltiin koulussa tekemään kipsimallia omasta hampaistosta. Ensin tehtiin jäljennös alginaatilla omista hampaista klinikassa. Alahampaistolle ja ylähampaistolle on molemmille oma jäljennöslusikka. Ylhäältä oli selvästi vaikeampi ottaa jäljennös varsinkin, jos on herkkä nielu. Oksennusrefleksi oli lähellä. Pitää olla tarkkana, ettei potilaille laita jäljennösainetta liikaa, jotta säästytään epämiellyttäviltä tilanteilta :D Jäljennösten lisäksi otettiin myös vahapurentajäljennös, josta nähdään millainen purenta on, eli miten hampaat tulee yhteen. Sitä tarvitaan ainakin kipsimallien hionnassa, jotta hionta onnistuu oikein.


Mun jäljennökset seuraavana päivänä. Kuvastaki varmaan
näkee, että tuo yläleuan muotti (vasemmalla) on ollu aika nielussa, huh! :D

Alettiin seuraavana päivänä valamaan jäljennöksista kipsimalleja. Valamisessa jäljennöksiin laitettiin kipsiainetta ja malleja tärisytettiin tärytyslaitteella, jotta ei tule ilmakuplia. Kun oltiin saatu kunnolla laitettua kipsiä jäljennökseen, jätettiin kipsi kuivumaan.

Yläleuan kipsimallin valamista

Kipsijäljennökset kuivumassa

Jäljennöksistä irrotetut kipsimallit

Alaluean kipsimalli.
Näkyy tuosta alaleuan kipsimallista, että mulla on seiskahampaiden purupinnat ihan täysin paikattu, kun ei oo mitään kuspeja jäljellä. Edelleen näyttää myös ahtaalta tuo hammaskaari, vaikka multa on neloset poistettu sekä ylhäältä ja alhaalta juuri ahtauden takia. Kuitenkaan mun hampaistolle ei tarvitse mitään oikomisjuttuja enempää tehdä, koska se on kuitenkin fysiologisesti toimiva, vaikka ei olisikaan ideaali.


Kipsijäljennökset hionnan ja hampaiden harjauksen jälkeen.
Mallit piti tosiaan harjata, koska ne oli ihan täynnä hionnasta tullutta kipsisilppua.

Mun hampaisto :)
Mulla tosiaan tuo ylähammas (d.11) lohkes, kun irrotin kipsiä jäljennöksestä. Tää oli kuitenkin harjotus, niin ei tarvinnut alkaa alusta tekemään vaan paikattiin pikaliimalla pieni palanen siihen, mikä ei ollut mennyt vielä ihan murusiksi. Varmaan oikeesti, jos tälleen sattuu, pitää vaan tehdä yläjäljennökseen uusi kipsin valaminen.

Valmiita kipsimalleja
Oli kyllä kiva tehdä noita kipsimalleja. Otetaan myöhemmin vielä uudet jäljennökset purentakiskoja varten, jotka saadaan sitten myös halutessamme omaan käyttöön. Ihan hyvä, että tulee harjoitusta noissa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti