aneska's blog

aneska's blog

sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Koulujuttuja

Huomenna on aamusta eka potilas - vähän jännittää! Potilaat onneksi tietävät olevansa meidän ensimmäisiä potilaita, joten sitä ei tarvitse peitellä. Ensimmäisenä tehdään parin kanssa lähinnä alkutarkastus, mikä voi viedä kaksikin varauskertaa. Saattaa kuitenkin olla, että ennen joulua päästään jo porailemaankin.

Kariologian fantom on meillä jo kokonaan käytynä, eli paikkauksia ja porailuja ei harjoitella enää fantompäillä ainakaan ennen joulua. Viimeisellä fantom-kerralla järjestettiin koetyö, joka kesti 2 tuntia. Yhden tunnin aikana piti saada porattua MOD-kaviteetti 26-hampaaseen, eli kaviteetti, joka yltää mesiaalis-okklusaalis-distaalisesti hampaan. Keskeltä kaviteetin tuli olla 2mm syvä sekä 2mm leveä ja reunoista 4mm syvä sekä 2-3mm leveä, eikä viereisiin hampaisiin saanut tietenkään osua. Toisen tunnin aikana piti laittaa kaksi matriisia oikein paikoilleen hampaisiin 33 ja 46 käyttäen molempia eri matriisinkiristäjiä. Tämäkin vei yllättävän paljon aikaa ja aiheutti pään vaivaa, vaikka samaan aikaan piti myös auttaa paria kaviteetin teossa. Neuvoa ei kumpaankaan saanut kysyä enää opettajilta tai katsoa luennoista.


Koetyön tulokset
Kuvassa näkyy myös 16-hampaassa oleva MOD-kaviteetti, jota harjoittelin aiemmalla kerralla ennen koetyötä tekemään, mutta siitä tuli aika XL-kokoinen. Onneksi koetyön kaviteetti on sirompi ja nätimpi ja läpäisin koetyön ensimmäisellä kerralla sen ja matriisien osalta ! 


Kariologian harjoitustyökortti
Meidän piti palauttaa koetyön jälkeen myös kariologian harjoitustyökortit. Ollaan tosiaan syksyn aikana tehty 14 erityyppistä kaviteettia ja paikkausta koetyön lisäksi. Jonkin verran on tullut varmuutta, mutta vielä on paljon oppimista.

Meillä alkoi kariologian fantomien loppupuolella samanaikaisesti parodontologian fantomit, joissa ollaan aluksi harjoiteltu hammaskiven poistoa.


Instrumentteja hammaskiven poistoon
Vielä ainakin tuntuu ihan mysteeriltä, että miten muistaa, mitä instrumenttia käytetään millekin alueelle ja missä asennossa käden olisi paras olla, jotta työskentelytapa olisi ergonomista.



Paron fantomissa työstetään eri hampaistoa kuin kariologiassa. Opettajat olivat liimailleet hampaisiin glitteriä ikenen yläpuolelle ja alapuolelle, jonka oli tarkoitus simuloida hammaskiveä, jota saatiin sitten rapsutella pois :D Ensimmäisillä kerroilla harjoiteltiin vain supragingivaalisen hammaskiven, eli ikenen yläpuolisen hammaskiven poistoa. Harjoiteltua sitä koko hampaistolle siirryttiin myöhemmin myös poistelemaan subgingivaalista, eli ikenen alaista hammaskiveä, mikä tuntuu vielä todella vaikealta, sillä perustuu miltein pelkkään taktiiliseen tuntemukseen, että ikenen alla on hammaskiveä, koska sitä ei voi nähdä.


 


Myös sormet ja käsi tulee lopputunnista melko kipeäksi, joten en oo vielä varma hallitsenko ihan sitä ergonomisinta poistotaktiikkaa. Eiköhän tässä kuitenkin ajan kanssa jatkuvasti kehity :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti