aneska's blog

aneska's blog

lauantai 6. tammikuuta 2018

Vinkkejä hammasrautojen kanssa

Ennen oikomishoidon alkua mua huoletti kovasti, miten hammasrautojen kanssa pärjää. Aluksi tuntui, että kaikki tuijottavat aina suutani ja rautoja, vaikka en siltikään niitä mitenkään peitellyt. Nyt minulla on ollut yläleuassa raudat jo yli 12kk ja alaleuassa yli 9kk. Nykyään olen jo niin tottunut omiin hammasrautoihini, että ei niitä enää tule edes niin mietittyä. Ainoastaan syödessä välillä tympii, kun tietyt ruuat tarttuvat ikävästi rautoihin. En kuitenkaan ole vältellyt ravintolassa syömistä, mutta mietin välillä tarkemmin mitä listalta valitsen.



Aluksi minulle laitettiin braketteihin kumit, eli kumiligeeraukset, joilla kaarilanka kiinnitettiin braketteihin. Kumiligeerauksia löytyy myös värittöminä, eli kirkkaina sekä monessa eri värissä. Kirkkaat ovat aluksi näkymättömämmät, mutta tahtovat mennä kellertäviksi ajan kanssa. Kumit vaihdetaan joka kerta, kun käy oikojalla kaaren vaihdossa, eli noin 5-6 viikon välein. Halusin itse ottaa vihreät kumit siis ihan tarkoituksella, koska olin aluksi innoissani hammasraudoista ja halusin niiden erottuvan.




Kuitenkin minun kohdalla siirryttiin aika nopeasti metallisiin ligeerauksiin, eli kaarilanka kiinnitettiin braketteihin metallilangoilla. Tällöin ilmeisesti oikomiseen käytettävä voima suurenee verrattuna pelkästään kumiligeerauksiin. Näihinkin olisi saanut ottaa vielä värilliset kumiligeeraukset päälle, jos olisi esteettisistä syistä halunnut. En kuitenkaan halunnut jatkaa kumiligeerauksien käyttöä, sillä huomasin, niiden keräävän plakkia alleen,  jota oli hankala puhdistaa. En siis halunnut riskeerata, että hampaani alkaisivat reikiintyä oikomishoidon vuoksi. Toisaalta näin jälkeen päin ajateltuna metalliset ligeeraukset näyttävät paljon sirommilta.



KIPU

Mielestäni hampaat ovat kipeimmillään separointikumien laiton jälkeen. Näin oli ainakin omalla kohdallani. Separointikumit ovat muoviset kumirenkulat, jotka laitetaan yleensä kuutoshampaiden molemmin puolin. Aluksi tuntuu vain siltä kuin jotakin olisi hammasväleissä. 12 tuntia separointikumien laitosta alkaa kipu. Jo pelkkä hampaiden kalina kylmässä ulkoilmassa aiheutti kipua. Kipu on jokaisen kohdalla yksilöllinen, mutta omalla kohdalla en pystynyt kuin pehmeää ruokaa, kun separointikumien kanssa, sillä pureskelu sattui. Separointikumeja pidettiin noin viikko. Särkylääkkeeitä ei kauheasti ollut apua, vaikka välillä sitä nappailin suositusten mukaisesti. Kipua ei tuntunut tosiaan muulloin kuin silloin, jos hampaat kovasti koskettivat toisiinsa, eli ei normaalisti puhuessa tai liikkuessa.



Itse rautojen jälkeen kipu kesti noin pari päivää, eikä ollut läheskään yhtä paha kuin separointikumien laiton jälkeen. Kuitenkin sen verran kipua oli, että ei tehnyt mieli haukata mitään kovaa, vaikkakin pureskelu onnistui suhteellisen vaivattomasti. Lisäksi käyn noin 4-6 viikon välein "kiristyttämässä" rautoja, eli kaarilanka vaihdetaan paksumpaan ja joustamattomampaan, jolloin hampaita liikutellaan isommilla voimilla. Tämän jälkeen myös tuntuu pari päivää kipua hampaissa. Lisäksi kipu on välillä aaltoilevaa ja voi tuntua vain muutamassa hampaassa, vaikka edellisestä oikomiskäynnistä olisi kulunut jo muutama viikko. Silloin nämä tietyt hampaat liikkuvat.

Lisäksi suun limakalvoilla kesti aikaa tottua rautoihin. Aluksi huulten sisäpuoli ja poskien limakalvo menivät haavoille. Tähän kuitenkin auttoi oikomisvahan käyttö painohaavakohdissa. Esimerkiksi yöt nukuin aluksi, niin että vuorasin oikomisvahalla kokonaan raudat, jotta haavaumat pääsivät paranemaan. Eli tuota vahaa kannattaa kysyä reippaasti oikojalta mukaan. Lisäksi oikomisvahaa on myynnissä apteekeissa, jos itseltä on päässyt loppumaan. Rautojen laiton jälkeen kaarilanka voi ikävästi ja hyvin pistävästi myös painaa poskea. Itselläni tähän on auttanut, että oikoja on peittänyt kaaren terävät päät muovilla (tarkemmin flow-muovilla).






SYÖMINEN

Tiettyjä ruokia kannattaa välttää rautojen kanssa, jotta oikomiskojeet eivät irtoa tai mene rikki. Näitä ovat erityisesti sitkeät  ja kovat ruuat. Esimerkiksi toffee tarttuu helposti rautoihin kiinni ja voi irrotella joitain oikomiskojeiden osia. Lisäksi kovia ruokia, kuten porkkanaa tai kokonaista omenaa ei kannata haukata, sillä samassa yhteydessä etuhampaiden braketteja voi helposti irrota. Suositeltavampaa on pilkkoa porkkana tai omena pienemmiksi lohkoiksi. Erityisesti kovia karkkeja tai karkkien jatkuvaa syöntiä ei suositella myöskään, sillä karkit takertuvat helposti oikomiskojeisiin ja lisäävät reikiintymisriskiä. Kovat karkit taas voivat rikkoa oikomiskojeita.



Kuvat otettu www.richmondorthodonticspecialists.com

Aika samanlailla olen jatkanut syömistä kiinteiden oikomiskojeiden kanssa. Koviakin karkkeja ja toffeeta uskaltaa syödä, jos ei kovin voimallisesti pureskele. Olen vain tehnyt oman huomioni tietyistä ruuista, kuten esimerkiksi raejuustosta, mustikoista ja pestosta, että ne tarttuvat erityisen hyvin braketteihin, enkä viitsi seurassa hirveän leveästi hymyillä ennen hampaiden puhdistusta, kun olen näitä ruokia syönyt.





PUHDISTUS

Kiinteiden oikomiskojeiden puhdistus vaatii kärsivällisyyttä. Hampaiden harjaus tapahtuu ihan normaalisti 2 kertaa päivässä fluoripitoisella hammastahnalla. Minulla on käytössä sähköhammasharja, mutta ilmeisesti tavallisellakin harjalla pärjää. Sähköhammasharja on vain paljon helpompi käyttää, kun siinä ei tarvitse niin miettiä itse harjaustekniikkaa.

Hammasvälien puhdistus taas on asia erikseen. Olen pyrkinyt käyttämään Superfloss-nimistä lankaa hammasvälien puhdistukseen joka ilta.  Superfloss-langoissa on kova pää ja pehmeä keskikohta. Kova pää auttaa langan vientiä kaarilangan alta, jotta pääsee puhdistamaan hammasvälin pehmeällä osalla lankaa. Aluksi sen käyttö tuntui tosi hankalalta ja sen pehmeä osa tarttui rautoihin kiinni. Nyt olen kuitenkin oppinut jo aika näppäräksi Superflossin käyttäjäksi, vaikka itse sanonkin, enkä enää tarvitse edes peiliä avukseni hammasvälien puhdistukseen.


Kuva otettu netistä: www.whitesmile.co.nz

Sain oikojaltani hammaslankaimen, joka oli erityisesti suunniteltu käytettäväksi rautojen kanssa. Lankaimen toinen pää on ohuempi, joten se mahtuu kaarilangan ja hampaan välistä. Tällöin pystyy lankaimellakin puhdistelemaan hammasvälit. Tämä olikin jo reippaasti helpompaa kuin Superflossin käyttö. Ainoa ongelma näissä lankaimissa, eli Orthopick plackerseissa, on niiden saatavuus. Olen käynyt useamman laajan valikoiman apteekin läpi Oulussa ja niitä ei vain löydy mistään. Löysin lopulta netistä sivuston, josta pystyin tilaamaan näitä. Odottelen tällä hetkellä postipakettia näistä, joten en ole päässyt niitä vielä kunnolla testaamaan.



Lisäksi kannan lähes aina mukanani muovisia Softpicks-tikkuja tai hammasväliharjoja, joilla voi puhdistaa hammasvälit ja braketit syömisen jälkeen, sillä ruokaa jää aina rautoihin kiinni. Yleensä pyrin vedellä purskuttelemaan suurimman osan ruuasta pois, mutta sitten puhdistelen loput noilla hammasvälien puhdistukseen tarkoitetuilla tuotteilla. Näitä puhdistusvälineitä löytyy siis lähes aina apteekista. Joistakin isoista marketeistakin saattaa löytyä, mutta olen todennut nuo kuvassa olevat tuotteet, joita löytyy apteekeista, niin parhaimmiksi.



Jos tulee jotain kysymyksiä mieleen oikomiseen liittyen tai mihin vaan, niin saa laitella viestiä! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti